dimecres, 21 de març del 2012

La molsa :)

Les molses, o més tècnicament, briòfits o briofitins, són plantes petites i suaus que sovint mesuren d'entre 1 a 10 centímetres, de vegades més, la molsa més grossa és l'anomenadamolsa gegant (Dawsonia superba) i arriba a fer, només, 75 cm d'alt. Normalment creixen totes apinyades en llocs ombrívols i humits. No desenvolupen ni flors ni llavors i les seves fulles simples cobreixen les seves petites tiges. En alguns moments, les molses produeixen càpsules d'espores amb forma de bec. 
Botànicament, les molses són briofitines o plantes no vasculars. Poden ésser distingides de les hepàtiques(Marchantiophyta) pels seus rizoides multicel·lulars. Altres diferències no són universals per totes les molses i hepàtiques, però la presència de tiges -anomenades caulidis- i fulles clarament diferenciades i la manca de fulles segmentades o lobulades caracteritzen les molses entre d'altre.

La divisió biològica Bryophyta no només inclou molses, també inclou hepàtiques i els antocerotes. Aquests dos altres grups de briofitins avui en dia tenen les seves pròpies divisions.
A més a més de la manca de sistema vascular, les cèl·lules de les plantes són haploides durant la major part del seu cicle vital. Els esporòfits viuen molt poc i depenen dels gametòfits. Això és en contrast amb el patró que segueixen la major part de les "plantes superiors" i els animals. En les plantes vasculars, per exemple, la generació dels haploides és representada pel pol·len i l'òvul.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada